Příklad z praxe: jak se zakládal městský parlament v Jindřichově Hradci

Studentka v Bangladéši, stanovy a spolupráce s městem. Prozkoumejte první kroky jak vybudovat parlament. Více, co to obnáší?
Městská parlament dětí a mládeže Jindřichův Hrade v rozhovoru pro Strukturovaný dialog s mládeží

**Úvodní slovo:**

Rozhovor s MPDM v Jindřichove Hradci jsme chtěli udělat již dlouho. Jeho příběh je úzce spjat se strukturovaným dialogem s mládeží a projektem, který na jihu „frčí“ už rok. ICM Jindřichův Hradec se pustilo do SD s projektem **JUNULARA** a jeden ze skvělých výstupů je právě založení Městského parlamentu dětí a mládeže JH. Tamní mladí moc dobře vědí, co chtějí, a teď mají i nástroj, jak to naučit ostatní a mít akční město (nejen) pro mladé.
Pro popis prvotního impulsu ke vzniku MPDM si vypůjčíme text z jejich stránky:

„Myšlenka založit Městský parlament dětí a mládeže v Jindřichově Hradci (MPDM) je již delší dobu, ale až s projektem strukturovaný dialog JUNULARA, který zajišťuje Informační centrum pro mládež v Jindřichově Hradci, se dali věci do pohybu. Na prvním semináři zde byla přednášet p. Votavová z Národního parlamentu dětí a mládeže, se na konci tohoto semináře definitivně rozhodlo, že se budeme snažit o to, aby v Jindřichově Hradci vznikl MPDM. Jelikož MPDM nemůže být samostatná organizace, zastřešující organizací bude Informační centrum pro mládež v Jindřichově Hradci. Městský parlament dětí a mládeže je nepolitické sdružení mladých lidí z jindřichohradeckých základních a středních škol, kteří chtějí něco ve svém městě změnit.“

> Kdo nejlépe řekne, co vedlo ke vzniku tak velkého projektu a co to obnáší? Sami zakladatelé.

Inspirujte se a zasmějte se členy MPDM JH (Parlament aktuálně tvoří deset nadšenců a jedna koordinátorka. Vše o formálním složení najdete níže v odkazu (výroční zpráva odkaz)
Rozhovor se třemi zástupci: Eliška Elmerová, Tomáš Záruba, Adam Chyška

---------
**Kde jste narazili na nápad založit Městský parlament?**

**Eliška**: Díky hostům naší první debaty projektu Junulara. Hledala jsem si informace o hostech, kteří mají dorazit a tím jsme našla web NPDM.

**Adam**: Po setkání s Janou Votavovou, koordinátorkou NPDM. Ta nám řekla o tom, co to znamená parlament dětí a mládeže.

**Tomáš**: Je pravda, že nápad máme právě díky projektu JUNULARA- strukturovaný dialog s mládeží.

**Co bylo tím impulzem do toho jít?**

**Eliška**: Líbil se mi nápad parlamentu mladých tady v Hradci, ale nebyla jsem rozhodnutá, že se chci zapojit. Ale myslím, že to za mě vyřešila paní Kubincová, která, když se chystal přípravný výbor pro parlament, tak řekla: „No, Eliško a ty jdeš s námi.“ A to rozhodlo. Nakonec jsem se stala i předsedkyní :-).

**Tomáš**: Já neváhal, věděl jsem od začátku, že do toho chci jít. Byl jsem koordinátorem přípravného výboru. Mým úkolem bylo vše dát dohromady a to se, zdá se, povedlo.

**Jak se „rozhýbe“ takový parlament dětí a mládeže?**

**Tomáš**: Museli jsme sehnat další mladé, jestli do toho s námi půjdou, sepsat stanovy, jednací řád a připravit projekty do začátku, abychom měli rovnou co začít dělat.

**Co byli první projekty vašeho parlamentu?**

**Adam**: První projekt byla venkovní posilovna. To byl můj nápad. (dole v odkazech je link na FB kampaň)

> Eliška: My (parlamenťáci) jsme si sedli a Adam začal házet nápady. Jelikož Adam se toho nebál a začal házet čím dál tím větší šílenosti, tak jsme začali házet i my. Tak vznikl třeba bazar knih. Výtěžek bazaru půjde na projekt adopce na dálku holčičky v Bangladéši.

**Adam**: Chtěli jsme také spolupracovat s městem, proto se zapojíme i do akce na podporu využití kola pro cestu do školy a do práce. Do práce na kole je soutěž města Jindřichův Hradec a probíhá celý květen. (Chcete se zúčastnit? Odkaz dole)

**Eliška**: Zapojíme se do kategorie zdobení kola. Tam se vyřádím hlavně já.

**Zmínili jste město. Jak probíhalo navazování vztahů mezi vznikajícím parlamentem dětí a mládeže a městskými zastupiteli a úředníky?**

> Eliška: My jsme začali s tím, že chodíme na každé zasedání zastupitelstva. Je dobré ukázat, že se zajímáme o dění ve městě a snažíme se vždy osobně pozdravit starostu a místostarostu města, aby věděli, že jsme tam byli.

**Tomáš**: Pro představu je dobré vědět, že zasedání bývá jednou do měsíce. Dá se stihnout být na všech.

**Adam**: No bohužel také vidíme, že někteří zastupitelé s námi moc spolupracovat nechtějí.

**Setkali jste se tedy jak s pozitivním přístupem, tak s negativním. Jak to vypadá? Na co se mají potencionální parlamenťáci připravit?**

**Adam**: Nezájem vypadá tak, že vůbec neposlouchají, nechtějí s námi nic řešit a ignorují nás.

**Co poradíte těm, kteří chtějí založit parlament dětí a mládeže? Jak se psychicky připravit?**

**Tomáš**: Psychicky? Neustále něco vymýšlet a pomáhat rozvíjet další nápady.

**Eliška**: To máme dobře rozděleno v představenstvu. Adam vymýšlí, Tomáš připravuje a já to řídím :-).

**Tomáš**: Typický šéf. Nic nedělá a jen řídí :-).

> Tomáš: Důležité je si udělat čas a věci dotáhnout do konce. Třeba když se snažíme prosadit venkovní posilovnu, tak musíte získat všechny informace, zjistit ceny a dodavatele nebo možnosti výstavby. Důležité je pak najít čas a sejít se třeba s místostarostou a probrat, zda podpoří náš projekt. To není jednoduché najít časovou skulinku na schůzku. Bohužel není to lehké, vždy někdo musí ustoupit.

**Adam**: Ale naše snažení se povedlo. Pan místostarosta, Ing. Bohumil Komínek, podpořil nápad vystavět dokonce dvě venkovní hřiště v Jindřichově Hradci.

**Jak dopadl projekt venkovní posilovny? Dáte nám nějaké tipy?**

**Tomáš**: zatím ještě nedopadl. Stále je v řešení.

**Adam**: Komunikujeme s projektem Seberevolta, kteří by nám měli pomoci hřiště vystavět. Od těch jsme zjistili cenu hřišť, což bude 500-600 tisíc korun. Za obě dvě hřiště. Z radnice k tomu známe místa, kde je možné hřiště vystavět.

**Adam**: Povedl se kus práce. Spolupráce s radními i získávání informací, které oni potřebují, aby rozhodli, zda náš projekt podpoří. Teď musíme počkat, jak se k tomu město postaví. Zda to prosadí v radě na zastupitelstvu. Přeci jen, to není malá částka z rozpočtu. Víme, že je to běh na dlouhou trať. Bude kolem toho určitě hodně papírování.

**Eliška**: Je důležité nenechat projekt být zapomenut.

> Adam: My, když jsme dávali dohromady projekt workoutového hřiště, tak jsme získali i podporu veřejnosti. Máme hodně podpisů od občanů města Jindřichův Hradec, kteří podporují výstavbu venkovní posilovny a hřiště. To je hodně důležité i vůči městu. Ukázat, že to není jen nápad nás pár mladých, ale je to i zájem ostatních z města.

**Nejdůležitější otázka: Co vám osobně dává to, že jste založili městský parlament?**

**Eliška**: Mě to vyplňuje volný čas. A to dost pozitivně. To byl asi ten důvod a motivace se do toho pustit: dělat ve svém volném čase něco užitečného.

**Tomáš**: Já jsem rád za nové kontakty. Hodně zajímavé je znát osoby z řízení města. A taky je to dobrá výplň volného času. Teda té trošky, která mi zbývá :-).

**Dnes se hodně řeší nezaměstnanost mladých. Kde získají praxi a zda nejsou náhodou moc líní pracovat? Myslíte si, že MPDM vám přinese něco i v téhle oblasti?**

**Adam**: Jasně. Máme rozhled a kontakty. Vědět, kde hledat a na koho se obrátit je důležité při hledání práce.

**Tomáš**: Když něco chceme a nejsme schopni toho sami dosáhnout, tak víme kam jít a pokusit se to zařídit s pomocí. Nemusíme dlouze hledat kdo, kde, co, ale je to pro nás mnohem snazší. Rozhodně nám to pomáhá v rozvoji komunikačních dovedností.

**A jaká jste parta. Jaký je Městský parlament Jindřichův Hradec?**

**Eliška**: Zatím jsme všichni aktivní a funguje to tak, že se všichni účastní jednání. Doufám, že to tak bude i nadále. To je dost důležité.

**Adam**: Scházíme se v Informačním centru pro mládež Jindřichův Hradec, kde nám poskytli prostory. Skvělá zpráva je, že se centrum i my přestěhujeme na hlavní náměstí do centra Jindřichova Hradce.

**Eliška**: Budeme mít i vlastní výlohu na náměstí a tam budeme chtít prezentovat činnost MPDM veřejnosti. Hlavni je zvát lidi na naše akce. Jeden nápad byl střídat se ve výloze osobně a prezentovat parlament s praporkem „Městský parlament: přidejte se k nám“ :-). Uvidíme, jak tento plán dopadne. Verze B je tablo v našich barvách, modro-žluté, a na něm prezentace parlamentu.

**Nějaký HOT tip, který chystáte teď? Kam pozvete čtenáře?**

**Adam**: Nejdůležitější je teď vše naplánovat a zařídit. Nejaktuálnější je Bazar knih. Na ten máme zařízen už i velký stan. (pozvánka na akci Bazar knih opět níže v odkazech)

**Eliška**: Doufáme, že dorazí hodně lidí a nám se povede vybrat dost peněz pro studentku.

**Adam**: Pomáháme také zařizovat semináře. Pomáhali jsme zorganizovat strukturovaný dialog s mládeží na téma Zaměstnanost mladých v rámci celoevropské akce Evropský týden mládeže. Teď spoluorganizujeme přednášku kapitána lodi LaGrace, který pluje oceánem na replice historické lodě.

Díky za rozhovor.
---------
[FB profil parlamentu stojí za shlédnutí. ZDE.](https://www.facebook.com/pages/M%C4%9Bstsk%C3%BD-parlament-d%C4%9Bt%C3%A...)

[Parlament umí komunikovat s veřejností a využívá k tomu také svůj WEB.](http://www.icmjh.cz/inpage/mestsky-parlament-dm/)

[výroční zpráva odkaz](http://www.icmjh.cz/soubor/tiskova-zprava-mpdm-jh/)

[FB kampaň za workautové hriště v JH odkaz](https://www.facebook.com/groups/852364154807394/?fref=ts)

[Do práce na kole: zábava, výhry a nový životní styl v JH. Odkaz.](http://www.dopracenakole.net/locations/jindrichuv-hradec)

[pozvánka na akci Bazar knih](http://www.icmjh.cz/inpage/mpdm-jindrichuv-hradec-vas-zve/)

Mohlo by vás zajímat