Co se povedlo mladým ambasadorům Strukturovaného dialogu v minulosti?

S prodlouženou výzvou pro přihlášky mladých ambasadorů 9. cyklů EU dialogu mládeže představujeme projekty našich ambasadorů z předchozího cyklu Strukturovaného dialogu s mládeží. Třeba vás budou inspirovat k novým nápadům na další akce.

8. cyklus EU dialogu mládeže byl zaměřen na téma participace. To je téma široké, dá se vnímat různými způsoby, a naši mladí ambasadoři tak vytvořili úspěšné akce, které se věnovaly zlepšení studentských samospráv, angažování mládeže ve veřejném prostoru nebo (a)politickým otázkám v zábavné formě pubquizu! Cílem mládeže, který byl zvolen pro 8. cyklus EU dialogu mládeže, byl cíl #9 Prostor a participace všech, jež se soustředí na posílení demokratické účasti mladých lidí a na vytvoření prostoru věnovaného mládeži ve všech sférách společnosti.

OD (A)POLITICKÉHO PUBQUIZU K POPULARIZUJÍCÍMU VIDEU

Před dvěma lety si v předvánočním (a)politickém pubquizu mladá ambasadorka Strukturovaného dialogu Karolína Lískovcová připravila pro účastníky tři kola plná spousty zajímavých i zapeklitých otázek. Svojí událostí propojila zábavu, soutěž i možnost dozvědět se něco nového a vyhrát zajímavé ceny. Svoji aktivitu tím neukončila, protože spojila síly s tvůrcem videí o EU, Panem Evropou, a vzniklo skvělé video o příležitostech pro mladé lidi, včetně popisu toho, jak funguje strukturovaný dialog s mládeží. Na video se můžete podívat zde.

I TY JSI OBČAN: JAK MLUVIT NEJEN S POLITIKY, ABY TI NASLOUCHALI

V prosinci 2020 také proběhla debata ve spolupráci s Rekonstrukcí státu, jehož organizátorem byl ambasador Vladimír Bodiš. Na debatě se diskutovalo o tom, jak a proč se vlastně občansky angažovat a co to obnáší, jaká jsou s tím spojená úskalí a že někdy není důležité „vyhrát“, ale dojít ke kompromisu. Hostkou byla Olga Pek, která se ve své práci jakožto koordinátorka dobrovolníků v protikorupční platformě Rekonstrukce státu zabývá mj. i prací s mladými lidmi.

O ZRUŠENÍ SUPERHRUBÉ MZDY S DANIELEM MÜNICHEM

Třetí událostí v lednu 2021 byla akce Anny Pánkové, která se rozhodla zaměřit na zrušení superhrubé mzdy, což byl jeden z nejdiskutovanějších kroků předloňského roku. Zároveň se jednalo o poměrně složité ekonomické téma, proto si Anička přivedla na pomoc ekonoma Daniela Münicha, který komplexně problematiku vysvětlil a účastníci měli možnost vyjádřit vlastní názor v následné debatě. Výstupy z debaty pak byly využity při psaní závěrečné národní zprávy z 8. cyklu.

DLOUHODOBÝ PROJEKT O STUDENTSKÝCH SAMOSPRÁVÁCH

Náš čtvrtý ambasador, Jakub Vašák, se věnoval už před ambasadorským programem studentským samosprávám. Logicky se tak nabízelo, že se jim bude věnovat i v rámci svého projektu. Přišel tak s nápadem na projekt Pojďme vylepšit studentské samosprávy!, který si kladl za cíl nabídnout možnost spolupráce zhruba 20 středoškolákům, kteří mají zkušenost se studentskými parlamenty (radami, senáty atd.), a kteří by měli chuť se podílet na projektu, jehož smyslem je zvýšit jejich kvalitu. Vzniklo z toho pravidelné online setkávání menší pracovní skupiny, které se na podzim roku 2021 přetavilo v intenzivní fyzické setkání v Praze. Ke Kubovi se také do úzkého týmu přidali další dva aktivní mladí lidé – František Vaník a Bára Vlasáková. V tuto chvíli pracují na textech příručky, která by mohla pomoci studentským samosprávám při jejich fungování, kontinuitě či s reálným dopad na zapojení mládeže do společenského dění.

Pokud tě některé z těchto projektů zaujaly nebo tě v průběhu čtení o uplynulých událostech napadlo, co bys sám*a mohl*a vytvořit a zorganizovat, neváhej se přihlásit jako mladý*á ambasador*ka! Prodloužili jsme výzvu do 18. 3. 2022. Příští rok budeme třeba psát o tvém projektu! 

Mohlo by vás zajímat