Kristýna Jelínková o Evropské konferenci mládeže

Mladá delegátka Strukturovaného dialogu a členka Představenstva České rady dětí a mládeže Kristýna Jelínková popisuje svoji první zkušenost z Evropské konference mládeže. Ta se uskutečnila 24. - 26. ledna 2022 v online podobě pod taktovkou francouzského předsednictví Radě EU. Kristýna se rozpovídala o udržitelné Evropě, tzv. youth tokenization i tom, že je třeba řešit reálné problémy mladých lidí z celé Evropy.

Jednalo se o tvoji první Evropskou konferenci mládeže, jak se na tuto zkušenost teď díváš?

Myslím, že ačkoliv to bylo právě poprvé, tak to byla skvělá příležitost k tomu, abych objevila, jak alespoň z části funguje evropský dialog s mládeží. Tuto konferenci, která se konala na začátku francouzského předsednictví vnímám jako naprosto zásadní pro celý dialog. Myslím a doufám, že z ní vznikne spoustu podnětných témat i věcí k řešení pro celý 9. cyklus dialogu. 

 

Na konferenci se toho za tři dny dělo mnoho, nicméně mohla bys vypíchnout něco, co pro tebe bylo opravdu důležité?

No, nejdůležitější pro mě, jako mladou reprezentantku státu, který předsednictví a zároveň i evropský dialog s mládeží přebírá právě po Francii, bylo bezesporu to, že se začaly sbírat podnětné informace. Mezi něž patřilo téma udržitelné Evropy, kdy mladí lidé ve spojení s tímto jako jeden z problémů vnímají např. krizi v bydlení. Často zmiňovaný problém se týkal i tzv. youth tokenization, neboli využívání mladých lidí, většinou politiky pouze pro jejich vlastní prospěch. 

 

V červenci tohoto roku se bude konat Evropská konference mládeže pod taktovkou českého předsednictví. Ty jsi součástí současného cyklu i příprav konference – našla bys něco, co bychom si mohli odnést z francouzské konference?

Myslím, že bychom se z francouzské konference měli jednoznačně poučit. Mladí lidé zde dali najevo, co je štve, s čím nesouhlasí, co chtějí řešit či v čem by pokračovali dál. Nám to dává možnost jim pod naší taktovkou poskytnout dost prostoru na to, abychom opravdu udělali změnu a mladí lidé v Evropě ji pocítili. Je důležité vhodně zvolit formu programu, tak aby z něho vzešel reálný výsledek, který je pak možný zařadit do dalšího procesu, respektive něco, co bude mít nosnou hodnotu. 

 

Účastnila jsi se také navazujícího neformálního jednání ministrů. Můžeš nám přiblížit, jaké to bylo a co se tam dělo?

Na jednání měli možnost zástupci mládeže každé členské země vyjádřit svůj pohled na konferenci a co konkrétně přinesla. Byli zde přítomní taktéž výherci ekologické soutěže, kteří zde prezentovali svůj projekt. 

Mohlo by vás zajímat

V listopadu proběhla konference Svět (bez) mladých

V Praze, v prostorách Lichtenštejnského paláce na Kampě, proběhla v pondělí 21. listopadu konference Svět (bez) mladých. Uspořádána byla u příležitosti českého předsednictví EU a jejím cílem bylo před...

číst dál