Třetí a poslední konference 10. cyklu Dialogu EU s mládeží: konkretizování inkluzivity, budoucnost EUYD a rozlučka našich delegátů

Jako tři delegáti - Radovan Blahut, Selma Kaymakci a Zita Krotká - jsme se zúčastnili závěrečné konference 10. cyklu Dialogu EU s mládeží, která se konala v maďarské Budapešti. Tato událost znamenala nejen blížící se konec našeho mandátu, ale také sloužila jako třetí a poslední konference tohoto cyklu s tématem inkluze. 

Hlavním tématem maďarské konference bylo řešit specifické potřeby mladých lidí žijících ve venkovských oblastech. Vzhledem k tomu, že předchozí konference v rámci cyklu se již zaměřily na mládež s omezenými příležitostmi, bylo úkolem všech delegátů najít konkrétní řešení, která by neopakovala doporučení z předchozích konferencí. Každý z nás se aktivně zapojil do práce v různých pracovních skupinách a přispěl k diskusím a doporučením o klíčových tématech jako: 

  • zlepšení a rozvoj formálního a neformálního vzdělávání, rozvoje talentů a možností profesní průpravy ve venkovských oblastech (Selma), 
  • zlepšení přístupu k národním a celoevropským iniciativám a nástrojům na místní úrovni (Zita),
  • dosažení aktivní účasti venkovské mládeže na politických diskusích na místní, regionální, národní a evropské úrovni (Radovan). 

Závěry o venkovské mládeži budou přijaty Radou 25. listopadu 2024 a zveřejněny v Úředním věstníku EU, kde budou dispozici k veřejnosti.

Přestože se konference zaměřila především na venkovskou mládež, nabídla také příležitost zamyslet se nad strukturou a budoucností Dialogu EU s mládeží (EUYD). Mnoho mladých účastníků vyjádřilo své obavy a poskytlo zpětnou vazbu, která sahala od nedostatečně viditelného provádění výsledků dialogu až po vyloučení z klíčových fází procesu EUYD. Tato zpětná vazba zdůraznila potřebu silnějších mechanismů, které by zajistily, že hlasy mladých lidí budou nejen vyslyšeny, ale také aktivně začleněny do tvorby politik. V popředí diskusí stály výzvy k větší transparentnosti, odpovědnosti a začlenění, které všem připomínaly, že úspěch EUYD závisí na skutečném zapojení mladých lidí do celého procesu.

Kromě seminářů a diskusí nás čekal také bohatý kulturní program. Jedním z vrcholů byly maďarské lidové tance, kdy jsme opustili svá místa a snažili se tancovat tak profesionálně, jak to jen šlo. Tento zážitek nám umožnil sblížit se s ostatními delegáty odlehčeným a zábavným způsobem.

 

Autorka: Selma Kaymakci

Foto: Hungarian presidency