Poprvé účastníkem Evropské konference mládeže

Evropská konference mládeže, která měla původně proběhnout v Berlíně, se konala 2. – 5. října 2020. Byla to první zahraniční konference mládeže, které jsem se měl možnost zúčastnit. Troufám si tipnout, že se celá česká delegace těšila na krásná zákoutí hlavního města Německa. Aktuální vývoj šíření koronaviru ovšem nedal pořadatelům jinou šanci než celý program realizovat v online formě. Ale to nás neodradilo v tom, abychom se akce účastnili z pohodlí svého domova.

Při zahájení nás pořadatelé upoutali technicky velmi dobře zajištěnou plenární částí celé akce. Tu jsme střídavě s virtuálními workshopovými místnostmi sledovali po celou dobu, co se konference konala. Následující dny už probíhaly samotné debaty, které zahájilo tzv. World café.

Předpokládám, že World café probíhalo při online variantě celé konference jinou formou, než na kterou jsou účastnici debat jinak zvyklí. Jejich hlavní myšlenka však byla zachována. S dalšími mladými delegáty jsme v užších skupinách debatovali nad demokracií a politickým systémem ve spojitosti s mládeží.

Workshop o zkušenostech mladých lidí z Berlína s demokracií mě zaujal ze všech témat nejvíce. Když se řeklo demokracie, i v kontextu s tímto workshopem, očekával jsem, že náplní programu bude především jakákoliv forma politického systému. Workshop vedli dva mladí kluci, kteří měli turecký původ. Mluvili především o tom, jak lidé v Berlíně, a v dalších částech Německa, vnímají rasové či jiné etnické menšiny. Mezi všemi zapojenými účastníky panovalo jasné přesvědčení i zkušenost, že situace ohledně této problematiky, je dramaticky horší v malých městech a na venkově.

Během celé Evropské konference mládeže jsme měli možnost debatovat s dalšími mladými účastníky, kteří se nebáli projevit svůj názor navzdory překážkám, jako je jazyková bariéra nebo online formát celé akce. Určitě to pro mě byla velmi inspirativní zkušenost, za kterou jsem velmi vděčný. Do budoucna bych se rád opět podobných událostí účastnil. Tentokrát třeba s cestou do některé z velkých evropských metropolí.

Michael Čermák
mladý delegát na Evropské konferenci mládeže

 

Foto: Michael Scholl/DBJR

Mohlo by vás zajímat