Pořádáme kulatý stůl: Společně pro udržitelnou a inkluzivní Evropu

Národní pracovní skupinou pro Strukturovaný dialog s mládeží a projekt Youth Wiki pořádají kulatý stůl na téma: Společně pro udržitelnou a inkluzivní Evropu.

9. CYKLUS: KONTEXT

Dialog EU s mládeží je participační proces, společné zamyšlení a dialog mezi mladými lidmi a tvůrci politik o prioritách spolupráce v oblasti mládeže. Má rovněž přispět k realizaci Strategie EU pro mládež na období 2019–2027. Ta se zaměřuje na tři hlavní oblasti pod motty „zapojovat, propojovat a posilovat“, podporuje spolupráci členských zemí v otázkách týkajících se mladých lidí a její principy by měly ovlivňovat i národní politiky mládeže. 

Během dialogu, který probíhal v letech 2017–2018 a kterého se zúčastnili mladí lidé z celé Evropy, bylo vypracováno 11 evropských cílů v oblasti mládeže. Dialog EU s mládeží probíhá v osmnáctiměsíčních cyklech, pro které jsou vybírána témata cílů mládeže. Cíle vymezují průřezové oblasti, které mají vliv na život mladých lidí, a zdůrazňují výzvy a potřeby, jež je třeba řešit. 

9. cyklus, který začal 1. 1. 2022, organizovalo předsednické trio Rady EU Francie – Česká republika – Švédsko, jako téma byly zvoleny dva z cílů mládeže: 10) Udržitelná zelená Evropa a 3) Inkluzivní společnost. Proběhl výběr dílčích témat, formulace otázek a problémů, sběr příkladů dobré praxe, analýza faktorů jejich úspěchu, návrh řešení a formulace doporučení. O tom všem povedeme diskusi. 

O KULATÉM STOLE

Ke kulatému stolu zveme zástupce lidí s rozhodovací pravomocí, mladé lidi a pracovníky s mládeží. Cílem je nahlédnout společně do výsledků 9. cyklu Dialogu EU s mládeží (Strukturovaného dialogu) a diskutovat o tom, jak s prací na tématech dále pokračovat a co je možné v České republice uskutečnit na národní a lokální úrovni. 

Proběhne v úterý 25. 4. 2023 od 15 do 18 hodin v zasedací místnosti na adrese Senovážné nám. 24, 110 00 Praha – Nové Město. 

Program bude mít dvě části: 

  • společnou, ve které shrneme 9. cyklus, Youth Wiki poskytne informace z dotazníkových šetření a čeští mladí delegáti Evropských konferencí mládeže budou diskutovat o průběhu cyklu
  • skupinovou, ve které se budeme zabývat možnostmi implementace doporučení a faktorů úspěchu

PŘIHLÁŠENÍ

Přihlásit se k účasti na kulatém stole můžete ZDE.

PřílohaVelikost
PDF Pozvánka na kulatý stůl (.pdf)589.68 KB

Mohlo by vás zajímat

Máme pracovní nabídku přímo pro tebe!

Baví tě téma participace mládeže? Chceš se podílet na tom, aby byl hlas mladých lidí slyšet? Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) hledá kolegu/kolegyni do týmu svého projektu Strukturovaný dialog s mládež...

číst dál

Začal 10. cyklus Dialogu EU s mládeží

Červencem začal nový, 10. cyklus Dialogu EU s mládeží pod předsednickým triem Španělsko - Belgie - Maďarsko. Stejné trio vedlo v roce v roce 2010 Strukturovaný dialog - předchůdce Dialogu EU s mláde...

číst dál